Mitä kalorit ovat?

Kalori on energian yksikkö. Meillä on tapana ajatella kaloreiden liittyvän ruokiin tai juomiin, mutta kalorit pätevät kaikkeen, joka sisältää energiaa. Esimerkiksi neljä litraa bensiiniä sisältää noin 31 miljoonaa kaloria ja 217 Big Macin kaloreilla voisit ajaa autoa 35 km.

Kalori on energian tai lämmön määrä. Kalori nostaa 1 gramman vesimäärän lämpötilaa yhden celsiusasteen. Yksi kalori on yhtä kuin 4.184 joulea, joka yhteinen energiasta käytettävä yksikkö fysiikassa.

Kalorit ja kilokalorit

Kaloreita on usein listattu ruokapakkauksiin kilokaloreina eikä kaloreina (1000 kaloria = 1 kilokalori), joten juomassa jossa luulit olevan 200 kaloria, on todellisuudessa 200 000 kaloria.

Kalorit ovat kehon polttoaine

Ihminen tarvitsee energiaa yksinkertaisesti elämiseen: hengittämiseen, liikkumiseen ja veren pumppaamiseen – ja tätä energiaa saadaan ruoasta. Kaloreiden määrä ruoassa kertoo kuinka paljon energiaa elintarvikkeessa on.

 Kalorit ovat polttoaine, joka pitää kehosi käynnissä. Saat kaloreita elintarvikkeista, joita nautit. Mistä tiedät kuinka paljon kaloreita elintarvikkeessa on? On kolme ravintoainetta, joista saat kaloreita: proteiinit, hiilihydraatit ja rasva. Aina kun ruoassa tai juomassa on näitä ravinteita siinä on myös kaloreita. Elintarvikkeen etiketti kertoo kuinka monta grammaa elintarvikkeessa on kutakin ravinnetta ja kalorit on laskettu sen määrän perusteella.

Kalorit ravintoaineissa:

Gramma olisi noin paperiliittimen kokoinen. Elintarvikkeet ovat monta grammaa kukin. Lue tästä lisätietoja ruoka-etiketeistä kertovassa tiedotteessa Alkoholissa on myös kaloreita, mutta siinä ei ole vitamiineja ja mineraaleja, joita muissa ravintoaineissa on.

On helppoa hämmentyä kaloreista ja kilokaloreista, koska ravitsemuksen yhteydessä arvot on itse asiassa annettu kilokaloreiden määrinä elintarvikkeissa vaikka yleiskielellä puhutaan kaloreista.

Tieteelliseltä kannalta:

1000 kaloria = 1 kilokalori = 1 kcal = Energiamäärä, joka kuluu 1 kg veden lämmittämiseksi yhteen celsiusasteeseen

Ravitsemuksen kannalta:

Elintarvikepakkauksissa kaloreita ja kilokaloreita käytetään synonyymeina. Joissakin tapauksissa (lähinnä tiedeyhteisöjen keskuudessa) ruoan energiaa mitataan kilojouleina. Joissakin elintarvikepakkauksissa energiamäärä on merkitty myös kilojouleina (kJ). 1 kilokalori = 4,2 kilojoulea

Mitä tekemistä kaloreilla on painonpudotuksen kanssa?

Verrataan kaloreita rahaan. Kun sinulla on rahoille budjetti tiedät mitä tapahtuu jos tuhlaat liian paljon rahaa, jos käytät ainoastaan sen rahamäärän mitä olet suunnitellut käyttäväsi tai jos käytät vielä sitäkin pienemmän rahamäärän. Kehollasi on budjetti kaloreille, joita se tarvitsee päivittäin. Kun syöt enemmän kaloreita, kuin tarvitset, et ehdi kuluttaa niitä ja ne varastoituvat kehoosi ja lihot. Silloin taas, kun syöt vähemmän kaloreita kuin tarvitset, keho polttaa kehoosi valmiiksi varastoituneita kaloreita (rasvaa) ja laihdut. Menestyksen avain on siis pysyä ”kaloribudjetissasi”.

Mikä on sinun ”kaloribudjettisi”?

Kuinka monta kaloria sinun on jätettävä pois ruokavaliostasi jotta laihdut?

Jotta laihtuisit yhden kilon sinun täytyy ”leikata” ruokavaliostasi 3500 kaloria. Voit tehdä tämän viikossa ”leikkaamalla” 500 kaloria päivässä. Esimerkiksi:

Kalorilaskurillamme voit laskea mitä voit syödä kaloribudjettisi nähden.