Kalorit.info
laihdu laskemalla kaloreita

Painoindeksi BMI (Body Mass Index)

BMI laskin

Painoindeksi laskurimme avulla voit laskea sinun oman painoindeksisi ja selvittää onko sinulle kertynyt liikaa painoa. Painoindeksi vertaa pituuden ja painon suhdetta ja laskee, oletko normaalipainoinen. Otathan kuitenkin huomioon, että painoindeksi ei kerro koko totuutta painostasi. Varsinkin jos ihmisellä on paljon lihaksia, painoindeksi voi näyttää reilustikin ylipainoisen puolelle vaikka todellisuudessa paino tulee lihaksista eikä läskistä. Painoindeksi ei myöskään ota huomioon eroa miesten ja naisten välillä eikä ikää, eikä siksi sovi esimerkiksi lapsille. Painoindeksi on siis vain suuntaa antava.

Normaali BMI 18 – 60 - vuotiaalla on 18 ja 25 välillä. BMI:tä ei saa mielellään käyttää mittarina, ennen kuin pituuskasvu on laantunut. Vanhuksien ihanteellinen painoindeksi voi olla myös hieman korkeampi, mutta tarkkoja viitearvoja ei ole olemassa.

Alapuolella oleviin kenttiin voit syöttää omat painosi ja pituutesi, ja BMI laskuri laskee painoindeksisi. Se kertoo myös mitä painoindeksisi tarkoittaa. Käytä pistettä desimaaliluvuissa. Esimerkiksi paino: 102.75 ja pituus: 167.5.
BMI KATEGORIA
< 14,99 Sairaalloinen alipaino
15 – 16,99 Normaalia alhaisempi paino
18,5 – 24,9 Normaali paino (ihannepaino)
25 – 29,9 Lievä ylipaino
30 – 34,9 Merkittävä ylipaino
35 – 39,9 Vaikea ylipaino
> 40 Sairaalloinen ylipaino

Normaalipainoksi painoindeksi määrittelee 18,5 – 25. Tällöin ihmisen paino on parhaimmillaan ja henkilöstä tuntuukin hyvältä. Jos painoindeksi on pienempi tai suurempi kuin tämä, myös sairauksien vaara suurenee. Poikkeuksena kuitenkin yli 70-vuotiaat henkilöt, joilla painoindeksi voi olla suurempikin ilman sairauksien vaaran kasvamista.

Muista, että painoindeksiä voidaan käyttää vain 18 vuotta täyttäneillä henkilöillä ja se on vain suuntaa antava. Laihdutus ja laihduttaminen kannattaa aloittaa rasvasta, ei lihaksista! Jos sinulla siis on huomattavasti lihaksia, muista että ne painavat enemmän kuin läski. Terve ruokavalio on jokaisen dieetin perusta. Ajattelitpa aloittaa laihdutuksen sitten tilaamalla keventäjät, seuraamalla mitä syöt tai vaihtamalla vähähiilihydraattinen ruokavalio (karppaus), kannattaa pitää mielessä kalorit. Laihtuminen on periaatteessa kiinni siitä, että syöt vähemmän kaloreita kuin kulutat niitä. Jos taas syöt enemmän kuin kulutat, lihot. Painoindeksi kertoo siis vain painon ja pituuden suhteen.